Quist & de Jonge

Voordelen

Een groendak kent vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Zo zorgt een  groendak o.m. voor een betere waterretentie, luchtzuivering, lagere omgevingstemperatuur, energiebesparing, biodiversiteit in de stad. Anders gezegd, groene daken maken een belangrijk onderdeel uit voor klimaatbestendig bouwen. Daarbij voelen mensen zich in een groene omgeving veel prettiger dan in een grijze.

Hieronder zetten we de voordelen van groene daken voor u op een rij.

Een groendak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd.

De Sedums, kruiden, grassen of waardplanten die in een groendak verwerkt zitten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, vooral in de stad waar alleen steen is.

Een groendak verlaagt de temperatuur op het dak. Dankzij dit koelere dak is het rendement van zonnepanelen groter waardoor uw energiekosten minder worden.

Leven en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van de mens. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress.

Planten absorberen zonlicht. Zonlicht wordt voor 50% geabsorbeerd en 30% gereflecteerd. Zo wordt een koeler een aangenamer klimaat gecreëerd. Voor het binnenklimaat betekent dit dat de airco minder hard hoeft te werken, wat leidt tot energiebesparing. Op het klimaat buiten uw pand heeft dit een extra positief effect op de warmte in de stad. Het realiseert een temperatuurverlaging van 3°C in de stad.

De planten van een groendak filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Met een groendak draagt u bij aan luchtzuivering.

Een groendak werkt als een geluidsbarrière om uw pand. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in uw pand als daarbuiten.

Nog meer voordelen