
Fabrieksmatige naden
In de productie faciliteiten van Carlisle Construction Materials (CCM Europe) worden de EPDM banen van 1400 mm breed aan elkaar gevulcaniseerd. Dit houdt in dat er onder gecontroleerde omstandigheden een naadverbinding wordt gemaakt, welke sterker is dan de EPDM folie zelf.
Door deze productiewijze zijn op de daken slechts 5% van de naadverbindingen nodig die met een “normaal” baansysteem zijn aangebracht.

Sterker. . . ,
een door ons opgesteld “plan van aanpak” kan een dak in één keer kunnen worden afgedicht.
Dit heeft o.m als groot voordeel dat de dakdelen snel (tijdelijk) kunnen worden afgedekt. Uiteraard een prachtige bijkomstigheid bij b.v. slechte weersomstandigheden. Na een onderbreking kan de EPDM folie worden teruggeslagen en definitief worden aangebracht.
• De fabrieksmatige naden geven de opdrachtgever dus de zekerheid van absolute waterdichting.
• Wij kunnen ons volledig concentreren op de beperkte naadverbindingen en hoeven geen onnodige energie te verspillen aan dag afsluitingen of andere bijzaken.
Toepasbaar in de bouw op meerdere plaatsen.
EPDM folie wordt in de bouw ook voor andere afdichtingen dan alleen dakbedekking toegepast.
B.v. kieren, stelkozijnen, goten, kelders, complete wanden kunnen optimaal water- en/of luchtdicht worden gemaakt middels EPDM.
Wanneer vervangen?
Dakbedekkingen zijn na gebruiksduur aan vervanging toe. Dit verschilt per type dakbedekking. Dat heeft o.a. te maken hoe de dakbedekking is opgebouwd. (Een Bitumen dak is anders dan een PVC dak.)
Veel platte daken die in Nederland zijn aangelegd in de jaren ’70, ’80 en ’90, zijn nu aan onderhoud of vervanging toe. In die periode werd nog hoofdzakelijk gekozen voor een Bitumen dakbedekking. Begin jaren ’70 daar de Mastieke dakbedekking aan toegevoegd.
• Vaak is een simpele visuele controle om de staat van deze dakbedekking te controleren voldoende. Naden kunnen open getrokken zijn, waardoor de inlage bloot komt te liggen.
Of er is een vorm van craquelé zichtbaar, waarbij er schilfers op het dakvlak liggen of we een soort van open patroon in de toplaag aantreffen.
In deze gevallen adviseren wij u tot actie over te gaan.
Een duurzame combinatie op hoogte.
Hoe ontstaat slijtage aan uw dak?
Er kunnen uiteraard meerdere oorzaken zijn. Eén van de onzichtbare elementen is UV- en OZON aantasting. Vergelijk het maar met het buiten leggen van een plastic zak. Deze zal naar verloop van tijd verpulveren. UV is daarom één van de bepalende elementen in het degenereren van een dakbedekking.
Wilt u dat voor een langere periode echt voorkomen? Dan zou uw oude dakbedekking vervangen door b.v. EPDM een bijzonder verstandige keuze zijn.
Wilt u hiertoe overgaan dan haalt u met Quist & de Jonge een voortreffelijke en ervaren partner in huis. Wij combineren onze passie graag met ons werk. Kortom, over een duurzame combinatie gesproken.

VOORDELEN VAN EPDM DAKBEDEKKING OP EEN RIJ
• EPDM is duurzaam (Bewezen gebruiksduur van meer dan 50 jaar.)
• EPDM loogt niet uit en bevat geen uittredende weekmakers.
• EPDM is relatief dun (vanaf 1,2 mm). Het grondstofgebruik wordt dus tot het minimum beperkt
• EPDM is UV- en Ozonbestendig.
• EPDM is blijvend flexibel, Kan dus “mee bewegen” met dakconstructies en weersveranderingen.
• EPDM is een licht materiaal. (Slechts 1.23 kg/m2 per mm dikte.) Er kan dus met grote oppervlakten worden gewerkt.
Kwaliteit uit Nederland
Als u kiest voor een afdichting met EPDM, dan verzorgen wij deze met de producten van HERTALAN®. HERTALAN® is een vertrouwde en gevestigde toeleverancier van dakbedekking in Nederland. De materialen zijn in samenwerking met DSM halverwege de jaren ’60 ontwikkeld. HERTALAN® was de eerste Europese producent van EPDM.Mocht u verdere technische informatie en nuttige kennisdocumenten willen downloaden,
kunt u dit doen via www.hertalan.nl/kenniscentrum.aspx